Hur långt kan man nå med informativ video?

Hur långt kan man nå med informativ video? Eftersom jag är intresserad av att vi närmar oss en mer ekologiskt hållbar utveckling följer jag nu hur IPCC informerar om en förstärkt växthuseffekt.

I september 2013 sedan kom en ny rapport från arbetsgrupp ett (sammanfattning) som jobbar med vetenskapliga fakta kring klimatfrågan.  Nedan visas IPCCs nio minuter långa film som sammanfattar vetenskapliga klimatläget:

För en vecka sedan kom en tjock rapport (powerpoint 24 sidorteknisk sammanfattning) och en 12 minuter lång video från arbetsgrupp två inom IPCC som fokuserar på hur vi ska anpassa oss till förstärkt växthuseffekt. Detta togs upp av Lennart Olsson, LUCSUS, den 2 april 2014 och samma dag i Sveriges radio:

2155 sidor och en video från arbetsgrupp två.

2155 sidor och en video från arbetsgrupp två.

Nedan visas filmen som är på 12 minuter:

 

Hur långt kommer ovanstående viktiga budskap att nå? Kan man visa IPCCs viktiga filmer rörande kanske mänsklighetens största utmaning i ett klassrum? Rent numerärt har filmen från arbetsgrupp ett setts av 52572 gånger, filmen från arbetsgrupp två har visats 11728 gånger per 7 april 2014. Det finns självklart mer miljöutmaningar. En annan utmaning, också inom energiområdet, är att de fossila energibärarna (olja, kol och naturgas) håller på att sina. Jag erkänner att det kan synas motsägelsefull att både peka på hotet från förändrat klimat som till stor del beror på ökad förbränning av fossila energibärare, och samtidigt peka på hotet från sinande fossila källor. Vi har nått produktionstoppen, kallas även peak oil.  Men så konstigt är tillståndet nu. Vi kanske ska kanske vara tacksamma att energiförsörjningen från de fossila energibärarna snart minskar. Kan det ske i ordnande former så är i alla fall jag tacksam för att vi tvingas till en övergång till förnyelsebara energibärare av flera skäl.

Jag letar efter bra filmer som berättar om miljöutmaningen på ett intressant, korrekt och roligt sätt! Jag tror ett allvarligt ämne bör berättas med humor och glimten i ögat för att underlätta kommunikationen. Jag hoppas och tror att digitala medier kan bidra här för att underlätta kommunikation och kunskapsuppbyggnad. Här är ett exempel på en kul och informativ bild:

Vädret är konstigt

Vädret är konstigt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s