Video som gestaltar lärande

Vi skulle presentera en video som gestaltar en lärsituation inom kursen Digitala medier och lärande. Kursare har bidragit med spännande bidrag som visar hur olika lärande kan gestaltas. Vi har fått se tjej som lär sig dansa med hjälp av ett ”spel”, små barn som tränar, lär sig hoppa med mera, en kille som pluggar genom att lyssna på vide och anteckna på dator och i block med mera. Det som jag fann lite nerverande var att i och med att filmerna skulle visas via itslearning såg det ofta ut så här:
tröga_filmer

 

Vidare råkar man ut för att filmen  ska laddas ner innan  man kan se den:

Nedladdning tar tid och funkar inte

Nedladdning tar tid och funkar inte

Måste erkänna att jag har dåligt tålamod mot denna typ av design för lärande. Krångel med att ladda ner. Och lyckas man måste man spara filmen, men detta kan vara svårt, så det är svårt att se om hela eller delar av filmen.  När man väl lyckats så visar filmen på ett intressant skolarbete, som slutar med en gestaltning med två killar och tre tjejer (vilken situation gestaltas tror ni?):

En gestaltning: två killar, och tre tjejer

En gestaltning: två killar, och tre tjejer

Som tur var gjorde några det lätt för betraktaren genom att lägga sina videos på Youtube. Det är dock trist att tekniken fortfarande sätter käppar i hjulet på så sätt att även att youtubefilmer kan en del ha problem med att se. Johan inom kursen visade på ett smart sätt att dela video via Youtube och safeshare.

Egen video genom safeshare länk: http://safeshare.tv/w/xoaVrSoaKW.

Vår uppgift var att analysera med hjälp av produktions-receptionsmodellen. (en intern modell på Malmö högskola!?). Begreppen denotation och konnotation står i centrum. Där denotation (i detta sammanhang) är en beskrivning av filmen med så lite tolkningar och värderingar som möjligt (skulle kanske även kunna uppfattas som bokstavlig eller ursprunglig beskrivning). Därefter tolkas filmen, konnotation, dvs dess  kulturella och symboliska betydelse och tolkning sätts i fokus. Här får mottagarens personliga värderingar komma fram. 

Efter videokonferensen så upplever jag det som att vi analyserade filmerna som ”filmvetare”, eller kanske ”regissörer”. Vi diskuterade format (vi fick t ex höra att stående format är ”fult”), bildvinklar. Detaljanalyser stod i centrum som t ex: ”kan vi vara säkra på att killen i filmen studerar?” (när vi sett en kille stryka under i böcker, läsa högt, sett en kalender där det står ”tentamen”; under fem minuter).  Frågan ”Kan vi se något lärande?” stod i centrum. Intressant fråga! Det är lättast att visa barn som utvecklas. En film visade till exempel tvååringar som gjorde uppvärmning och tränade fotboll:

Barn tränar

Barn tränar

Vi fick även se en yngre tjej som lärde sid dansa:

En dansande tjej

En dansande tjej

Jag själv funderade på att visa en tjej som lär sig cykla (men jag visade utdrag från en lektion). För äldre personer är det svårt att visa på lärande, i alla fall i en film, vilket är begrundansvärt.

Vi fick även se en film där en person lär sig med hjälp av, vad ska vi kalla det, ”lärasigmatteprogram”:

Lära-sig_matte-film

Lära-sig_matte-film

Jag hade velat se en uppgift där film ( t ex flipp) och text (t ex blogg) samverkar för att ge lärande helhet, t ex en klassblogg och flippad film. En av våra huvudböcker heter ”Design för lärande – ett multimodalt perspektiv”, dvs fokus sätts på att vi lär oss på många sätt samtidigt. Jag hade velat se att vi hade övat oss mer i hur vi kan forma text, bild och ljud så att de samverkar och bidrar till reflektion och lärande. Och då handlar det inte om att göra snygga videos, vilket Derek Muller tydligt har visat:

Annonser

One thought on “Video som gestaltar lärande

  1. Anki

    Och vad lär vi oss av det? Jag gissar att vi lär oss mer om hur man ska göra för att få lagom stora filmer och att vi lär oss att lägga upp filmerna på ställen där det fungerar bättre.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s