Bibliotek i nätverkssamhället

Inom kursen ”Bibliotek i nätverkssamhället” (mer tankar om denna kurs i en annan blogg, direktlänk till projektarbetet) så ska kursdeltagarna arbeta med just hur bibliotek kan arbetar i nätverkssamhället.

Ett digitalt verktyg för bibliotek är de som man vars hjälp kan för att analysera och kommenterar böcker.  Vi har jobbat med https://www.librarything.com/ i kursen, och skrivit en kort rapport om denna tjänst. Nu funderar jag på hur många som kommer fortsätta att använda denna tjänst? Hur många använder sig att sitt lokala bibliotek, typ Lunds http://biblioteksportalen.lund.se/web/arena ? Använder ni något annat bibliotek än just ”ert egna lokala” bara för att ni vet att där finns det mycket kommentarer och diskussioner om böcker? Finns det exempel på att bibliotek i Sverige samarbetar på så sätt att man kan se kommentarer kring en och samma bok på ett samlat sätt från olika bibliotek?

När jag är inne på Lunds bokdatabas (här borde jag använda ett mer precist ord…), http://biblioteksportalen.lund.se/web/arena , så ser jag att det är väldigt lätt att betygssätta böcker från 1-10, men jag kan inte se att man kan skriva kommentarer om böcker. Vidare kan jag inte se att man kan ta bort en betygssättning (om man nu betygsatte av misstag).

Frågor som dessa väcks hos mig är: I vilka digitala forum diskuterar böcker livligt? Skulle det behövas ett speciellt forum för att diskutera läroböcker? (om det är svårt att hitta kommentarer om skönlitterära böcker, så är det nog än svårare att hitta kommentarer om faktaböcker).

Har senare stött på tjänsten #mikrorecension på verktyget Instagram, på Sistatimmen och Polhemsboktips.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s